Veien til tannlegeyrket

Jeg har alltid drømt om å bli advokat. Et besøk hos tannlegen satte meg på andre tanker. Drømmen er å starte egen tannklinikk. I hjemlandet Somalia.

 

Av Hanan Ahmed Hassan

 

Her i landet finnes det utrolig mange yrker å velge mellom. Jeg synes ikke det er så lett.

Da jeg gikk på ungdomsskolen drømte jeg alltid om å bli advokat. Det syntes jeg hørtes kjempegøy ut.

Årene på ungdomsskolen gikk ganske fort, og plutselig så jeg meg selv i 10.klasse der jeg skulle søke til videregående skole. Jeg valgte studiespesialiserende fordi jeg følte at det ga meg flere muligheter å velge mellom i framtiden. Og jeg er egentlig mye flinkere i teoretiske fag enn praktiske.

Tid for valg
Jeg var enda ganske sikker på at jeg ville bli advokat, jeg fikk ganske mye fakta om det å være advokat, men så fikk jeg vite at det tok ca. 6 år med studier. Det kom som et sjokk. Fra da begynte jeg å vurdere om advokatyrke var noe for meg.

Da tiden kom for å sende søknad til andre året mitt, var det helt klart at jeg kom til å fortsette på samme skolen. Jeg måtte ta et valg. Jeg måtte velge mellom realfag eller samfunnsfag og økonomi. Realfagkompetansen er litt vanskeligere, men veldig viktige på universitetet. Samfunnsfag og økonomi var også spennende, men jeg valgte realfag.

Jeg begynte å tenke på hvilket yrke jeg ville utdanne meg i. Jeg leste om tannlege og syntes det hørtes spennende ut. Jeg hadde aldri vært hos tannlegen før jeg kom til Norge. Første gangen jeg skulle sjekke tennene her var jeg redd. Det å ta et røntgenbilde var skummelt. Etter hvert så fikk jeg møte en hyggelig tannlegeassistent som fortalte meg om yrket sitt og hvordan en tannlege jobber. Da begynte jeg å bli ganske interessert og syntes det hørtes spennende ut. Det var etter dette møtet jeg begynte å søke på nettet om hva som krevdes for å bli en tannlege.

Hvilken utdannelse må til?
For å bli tannlege eller odontolog må man først ha

  • Studiespesialiserende(1år) på videregående skole.
  • Realfagkombinasjon: biologi, kjemi, matte og fysikk på (2år+3år) videregående skole.

Deretter tannlegehøyskolen hvor man studerer i 5 år. Da får du mastergrad. Tannlegehøyskoler finnes i Oslo, Bergen og Tromsø.

Framtidsvyer
Etter at jeg blir ferdig med min utdannelse har jeg lyst til å jobbe sammen med andre tannleger fordi da kan jeg få nyttig erfaring og praksis. Jeg kan også betale ned studielånet og spare penger. Mine drømmer er å åpne en egen tannlegeklinikk i hjemlandet Somalia.