Utdanning gir jobbmuligheter

Jeg synes det norske skolesystemet for språkopplæring fungerer veldig bra. Men kanskje ikke like bra i alle kommunene.

 

Av Hellen Rosmary Kamillo

Jeg heter Hellen Rosmary Kamillo og jeg kom til Norge fra Sudan for 7 år siden. Nå bor jeg i Rendalen kommune. Grunnen til at jeg kom til Norge er krigen i Sudan.

Jeg kjenner mange som bor i forskjellige kommuner i Norge og de har ulike erfaringer med voksenopplæringen. Noen ville heller jobbe. Noen tvilte på om voksenopplæringen ville gi dem riktig og nok opplæring siden de aldri har gått på skole før. Det er mye klager på voksenopplæringer her i Norge. Noen har gitt opp vil ikke mer å gå på skole sa de. 

Skolen gir motivasjon
Da jeg begynte på Tynset voksenopplæring i august i fjor, følte jeg stor forskjell i forhold til andre kommuner. Jeg ringte til mange som jeg kjenner for å fortelle dem om Tynset voksenopplæring, og hvordan systemet fungerer hos dem. Jeg sa at Tynset Voksenopplæring har den beste opplæring, kanskje i hele Norge! Lærererne er veldig nær til elevene. De behandler elevenes med stor respekt. De føler med elevene sine ønsker og forstår. Jeg har gått på skolen i 5 måneder nå, og jeg er fornøyd med skoledagen min.

Vanskelig å få jobb uten utdanning
Da jeg kom til Norge jeg ville ikke gå på skole. Det på grunn av skolesystemer jeg har prøvd litt, men som ikke har fungert bra.  Jeg ville bare jobbe og fikk forskjellige jobber. Det begynte å bli for vanskelig uten utdanning. Da tenkte jeg, hvor lenge skal jeg drive sånn? Jeg trenger fast jobb! Så bestemte jeg meg for å gå på skole. Det var vanskelig for meg som ikke har gått på skolen før.

Jeg har også tatt opp lån i banken som er veldig vanskelig å betale tilbake uten fast jobb. Sånn er det å jobbe uten utdanning. Jeg vil gå på skole på og ta utdanning. Kommunen ikke kan hjelpe meg med å betale banklånet. De skal bare hjelpe for å gå på skole.