Jeg elsker norsk vinter og vintersport

Å takle vinter og snø er én utfordring for en ugander. Men ikke minst er språkbarrierene nødvendige å takle for en ugander som vil passe inn i tynsetsamfunnet

 

Av Shabirah. F. K. Berntsen

Jeg heter Shabirah. F. K. Berntsen, og kommer fra Uganda.  Jeg er 29, gift og venter baby om to måneder. Jeg kom til Norge fordi mannen min er norsk, så vi ville starte en familie her på Tynset.

Da jeg kom til Tynset midt i november i 2010 hadde jeg en masse tanker. Det var et nytt land der de snakket norsk som et vanskelig språk å forstå. Jeg tenkte veldig mye på hvordan jeg kunne lære å snakke norsk for å passe inn i samfunnet.

Nå kan jeg snakke med mine svigerforeldre!
I januar 2011 begynte jeg på norskkurs. Jeg hadde aldri opplevd vinter før og måtte gå til skolen hver dag!  Det var veldig kaldt, og veldig uvant.

Etter to måneder på norskkurset, lærte jeg å snakke litt norsk.  Det var veldig fint for da kunne jeg snakke litt med svigerfar og svigermor som ikke snakker engelsk.

Vil bli sykepleier
Det er en masse utdanningsmuligheter her på Tynset. Vi har videregående, yrkesskole og muligheter for internettkurs og desentralisert høgskoleutdanning.  Jeg er interessert i helse- og sosialfag fordi jeg vil utdanne meg til sykepleier etter hvert.

Den årstiden som jeg liker beste er vinter fordi i Uganda har vi bare sommer og regntid. Derfor er vinter en veldig spesiell tid for meg.  Eksempelvis er det masse forskjellige vintersport som jeg aldri har sett før. Det er veldig spesielt med snø og kulde. Det er ikke insekter på vinterstid. Bilene kjører saktere og penere. Vi kan også gå på ski og skøyter eller isfisking som du ikke kan gjøre på sommerstid. Jeg liker også våren veldig godt fordi da kommer alt til liv.

Må kle seg etter været
De fire årstidene er så forskjellige at jeg trenger forskjellige klær for om vinteren trenger jeg varmere klær og jeg må være mer forsiktig når jeg går på veien. Når våren kommer er det forskjellige værtyper som gjør at det er vanskelig å kle seg riktig. På sommerstid er det samme som hjemme i Uganda så jeg kan kle meg som jeg vil. Om høsten er det veldig mye regn sånn at jeg må passe meg for ikke å bli forkjølet, det blir også veldig mørkt tidlig.