Riktige klær til allslags vær

Når kulda setter inn er det viktig at man vet hvordan man på best måte kan kle barna for at de ikke skal fryse.

Av Ingrid Eide

moaråd IMG_6220Å komme fra et land hvor det sjelden eller aldri er kuldegrader og til Norge hvor vinteren er både lang og kald kan være utfordrende på mange måter. «Å kle seg etter været» er for oss som er oppvokst her er en selvfølge. Men hva er riktige klær for hvilket vær? Hva er forskjell på bomull og ullklær i 20 graders kulde? Flerkulturell rådgiver Mahnaz Moayeri har utarbeidet en informasjonspakke for minoritetspråklige foreldre og barn ; «Riktig klær for riktig vær” som gir alle muligheten til å kle barna sine godt slik at de ikke fryser i barnehagen, på skoleveien  eller når de er ute og leker. Til nå har hun produsert pakker på norsk, somalisk, farsi, polsk og litauisk.

Bedrer kommunikasjon
Barnehagen er avhengig av at foreldrene sender med riktige klær med barna sine til enhver tid. Denne lettvinte pakken hvor vi bruker bilder av klærne for illustrere klesplaggene, samtidig som det norske navnet på plagget, og all informasjon for øvrig oversettes til morsmålet. Dette fører til lettere kommunikasjon mellom foreldre og ansatte, sier Mohayeri. Slik vil man i stor grad unngå misforståelser.

Ved Skogstua Barnehage på Tynset har de akkurat mottatt pakkene og skal med spenning nå ta dem i bruk. Styrer Karin Thoreby mener det blir lettere å kommunisere med foreldrene når teksten er oversatt til deres eget morsmål.

Så langt har Mahnaz levert pakker til barnehager i Tynset og noen andre steder i Hedmark.

Kan levere over hele landet
– På sikt håper jeg å kunne levere over det meste av landet. En komplett pakke koster 1.000 kroner, og da står brukerne fritt til å bruke den som de vil, forteller hun.

Pakken inneholder:

  • Fotoalbum m/bilder
  • Hefte ”Hvordan kle barna riktig” på norsk
  • Hefte ”Hvordan kle barna riktig” på morsmål
  • Laminert bakgrunnsark, og vaskeanvisning på eksempelvis ullplagg