Fjellregionens vintereventyr

140 løpere fordelt på 13 nasjoner har denne helga deltatt i Femundløpet. Hundekjørere med til sammen nesten 2000 hunder har løpt Fjellregionen rundt i vind og storm.

Av Ingrid Eide/Multikult

Robert-Sørlie-Arkiv-Ingrid-Eide-Ingrafo
Årets vinner av F600, Robert Sørli i prat med NRK på sjekkpunkt Tolga
Arkivfoto: Ingrid Eide

Det er 25. gang løpet arrangeres og vinner av årets F600 Robert Sørlie som har deltatt i alle 25 løpene, sier dette var det tyngste løpet værmessig på mange år.

Roar Kvilvang som vant F400, kom inn til seier natt til mandag og syntes det hadde vært en grei tur. Han unngikk den verste stormen over Grønfjell. Unge kjørere mellom 15 og 17 år har også kjørt 20 mil i dette tøffe været.

Hva er så Femundløpet og hvordan kom dette i gang? Her er litt historikk:

 

Begynnelsen på Røros

I 1989 – ved et digert bål i en stjerneklar natt ved Femunden kom idéen om et lengre hundeløp i disse traktene?. En treningstur langs Femundens østside i januar –89. Det var etter Rørosløpet, datidens distanseløp på Røros, 60 km langt og før årets Finnmarksløp. Med på treningsturen var Torgeir Øren, Stein Håvard Fjestad og Odd Kjøsnes.  Ved et digert bål i en stjerneklar natt kom ideen om et lengre hundeløp i disse traktene. Alle tente umiddelbart på ideen og planleggingen var i gang! Det var ingen tvil, løpet skulle starte allerede påfølgende vinter.

Hundekjørermiljøet i Rørosregionen, som da besto av to kenneler, hver på 14-16 hunder, tok kontakt med en annen naturlig samarbeidspartner på Østre Æra. Miljøet her besto av hundekjører Anton Trøen og en samarbeidsvillig campingplass-eier. Anton ble sammen med Torgeir og Odd en sentral person i å realisere det som på første møtet fikk navnet Femundløpet.

Femundløpet 1990 startet på Østre Æra. Første sjekkpunkt var Sølenstua, andre sjekkpunkt Haugen gård ved Femunden og tredje sjekkpunkt og vendepunkt var Røros. Det første løpet ble stoppet halvveis – altså på Røros på grunn av ekstremt mildvær og overvann.

 

Et løp for hele regionen

Femundløpet i dag er et langdistanse sledehundløp som går av stabelen hvert år i februar i Midt-Norge. Løpet starter i de fargerike gatene i den historiske bergstaden Røros, som også står på UNESCOs verdensarvliste. Deltagerne og deres hundespann kjører gjennom åtte distrikter og det fasinerende landskapet i fylkene Sør-Trøndelag og Hedmark. Det er lagt ned uendelig mengder med dugnadstimer i arrangementet, og kjørerne har trofast stilt til start år etter år.

Femundløpet i dag består av 3 klasser; en 12-spanns klasse som kjører 600 km. I løpet av disse kilometerene vil de kjøre innom 8 sjekkpunkter hvor hundene kan hvile og stelles. Den andre klassen er en 8-spanns klasse som kjører 400 km. Denne klassen har 5 sjekkpunkter som de skal innom. Siden 2012 er det også Femund Junior; en 6-spanns ungdomsklasse (15 til 17 år) av 200 km og med 2 sjekkpunkter.

 

«Ekstremsport»

Begge klassene er ekstremt utfordrende og både hundekjørere og hunder står overfor alle elementene naturen gir: Temperaturer så lavt som -40C, kraftig vind og snøstormer er bare noen av elementene som gir store utfordringer i dette løpet. I tillegg vil kjørerne oppleve søvnmangel, lange timer stående på bak på en slede for så å løpe opp bratte bakker for å hjelpe hundene underveis. Løpet har også innslag av teknisk krevende områder hvor den er lagt gjennom skogspartier i tillegg til endeløse lange innsjøer – kort sagt – Femundløpet er tøft!

 

Sjekkpunktene

Underveis i løpet ligger det sjekkpunkter hvor kjørerne kan hvile og fylle opp sleden fra depoter. Her er det også mulig for både kjørere og hunder å hvile. På alle sjekkpunktene finnes det veterinærer som sjekker hundene og gir råd og veiledning til kjørere ved behov. Alle kjørere har med seg handlere som følger løpet med bil. De møter opp på sjekkpunktene og støtter sin kjører underveis. Alle sjekkpunktene er godt tilrettelagt for publikum.

 

Starten på det hele…

På stiftelsesmøtet ble det bestemt at arrangementet skulle ha en slik form at det skulle kunne la seg gjennomføre uavhengig av økonomi og sponsorer. Løpet skulle gjennomføres uansett. Planene ble lagt fram for Røros Hundeklubb, som tok på seg å organisere sjekkpunktet på Røros under Femundløpet 1990. Senere sto Røros Hundeklubb som arrangør av Femundløpet helt frem til Femundløpets Venner ble stiftet i 2001. (Kilde: www.femundlopet.no. Les mer og se videoer fra årets Femundløp her)

 

Femundløpet skaper verdier

Femundløpet et arrangement som har fått stor verdi på mange måter for regionen. Det betyr inntekter for mellom 14 og 15 millioner kroner for både for næringsliv, frivillige lag og organisasjoner. På grunn av Femundløpet er det også skapt et hundemiljø som gjør at det kommer tilflyttere til regionen som vil satse på hund.

 

Se flere bilder fra årets Femundløp her: http://www.flickr.com/photos/femundlopet