Republikken Sudan

Sudan er også et fruktbart jordbruksland og er kjent som ”verdens matfat” 

Av Abdelrazig Abaker (Stor-Elvdal)

 

Sudan flagg
Flagget til Sudan

Sudan er et selvstendig land som ble uavhengig fra England i 1956. Landet ble da en republikk og den første presidenten het Ismail Al Azhari. Etter det har det vært mange presidenter. Han som styrer nå heter Omer Al Bashir.

Nå er Sudan delt i Nord-Sudan og Sør-Sudan. Før delingen hadde Sudan et areal på rundt 1 886 000 km2. Sudan ligger i nord- og sentral Afrika. Det har ni naboland, noe som gir landet en fin geografisk plassering og en flott beliggenhet.

Sudan regnes som et av de største landene på det afrikanske kontinentet når det gjelder areal. Landet er også et av de rikeste i Afrika når det gjelder mineraler som gull, sølv, jern, uran, petroleum og andre mineraler.

Sør-Sudan flagg
Flagget til Sør-Sudan

Sudan er også et fruktbart jordbruksland og er kjent som ”verdens matfat”. Det dyrkes ulike typer grønnsaker, frukt, bomull, sukkerrør, hvete, mais og annet.

Men den dårlige siden er alle krigene i Sudan. Da snakker vi om krigene i Sør-Sudan, krigene mellom de ulike regionene (Darfur, Nuba Mountains og deler i øst) og andre kriger som har ødelagt Sudan og gjort det til et fattig land.

Sudan har mange husdyr, sauer, geiter, kuer, kameler og andre dyr. Det er også mange ville og farlige dyr i landet, for eksempel løver og tigre.

Når det gjelder kultur, skikker og tradisjoner, er Sudan et multi-etnisk samfunn med et stort antall stammer og grupper. Dette fører til rivalisering mellom sønnene til de forskjellige stammene og dette byr på problemer for landet.

Dette er en veldig enkel oppsummering av mitt hjemland Sudan.

Sudan - Sør-Sudan kart