Songkran – en VANNvittig thailandsk nyttårsfeiring


Av Ratana Maiparn (Ålen)

Songkran er den tradisjonelle thailandske nyttårsfestivalen som på kalenderen løper fra og med 13. april til og med 15. april, men skal man oppleve alt så må man legge inn perioden 12. til 18. april i planleggingen.

Dette er feiringen av den gamle Thailandske nyttårsaften. Vann står sentralt i feiringa, gamle synder vaskes vekk og man kan ønske det nye året velkommen. Buddhister besøker templene for seremonien av Rod Nam Dam Nua.  Dette ritualet er den viktigste delen av nyttårsfeiringen. Vann blir kastet på buddhabilder og på munker ved tempelet for å symbolisere styrke og at det er nok vann til tørkesesongen. Da kaller man på regn ved å sprute vann på alt og alle, og ingen kan unngå å bli våte.

13 april: “Maha Songkran Day”. Dagen starter gjerne med besøk i templene med bønner og ofringer.

14 april: “Wan Nao”. Dette er en familiedag der familiemedlemmer samles for å forberede mat og gaver til munkene i templene neste morgen.

Songkran - Ban Khung Taphao
Munkene blir renset med vann ved tempelet Ban Khung Taphao. Foto: Tevaprapas

15 april:“Wan Thaloen Sok”. Dette er den viktigste dagen i Songkran-feiringen. Mat bringes til munkene og mange deltar i seremoniene i templene der velsignet vann kastes på Buddhaskulpturene. Detter til minne om de som her fortatt oss, takknemlighet og for å bringe positiv utvikling og lykke.

16 april: ”Wan Parg-bpee” er den siste dagen hvor spesielt de eldre æres og hvor deres hoder dynkes med vann som et tegn på takknemlighet, respekt og ære.

Det største kjennetegnet ved Songkran-feiringen er vannkasting og her brukes alt fra vannpistoler og geværer til bøtter og tønner.

 

 

I en reiseguide fant Multikult følgende «gode råd» for en vellykket Songkran-feiring:

  • Kle deg lett, du kommer til å bli klissvåt
  • Pakk kamera og penger i plast
  • Ta alle hjelpemidler i bruk, fra bøtter til vannslanger, vannpistoler, høytrykkspylere
  • Sprut mest mulig vann på flest mulig, iskaldt vann er mest effektivt
  • Bland gjerne talkum i vannet, da blir «ofrene» ekstra lekre
  • Gå varsomt fram med munker, eldre og politifolk. Vær forsiktig med mopeder, sjåføren kan miste kontroll over kjøretøyet.
  • Dette er uskyldig moro, slipp løs barnet i deg og ha det moro sammen med thaiene.