Ny medarbeider i Multikult

Mohamed-Hassan-3450
Mohamed Hassan Husein har språktreningsplass i Multikults redaksjon hos Ingrafo en dag i uka. Foto: Ingrid Eide / Multikult

 

Mohamed Hassan Husein fra Somalia bor på Tolga og er fra april på språkopptreningsplass hos Ingrafo på Tolga. Han vil i tiden fremover bidra til oppdateringer og annet på Multikult sin hjemmeside og facebookside.

– Dette er en drøm som er oppfylt. Nå kan jeg endelig få bruke min utdannelse, sier 27 åringen som kom til Norge i mai 2011.

Mohamed er oppvokst i hovedstaden Mogadishu og er eldst av ni søsken. Familien på 11 flyttet etter hvert til en mindre by ni mil fra Mogadishu hvor de bor i dag. Mohamed reiste videre til Sudan hvor han studerte IT informasjonssystem i fire år på Internasjonal University of Africa i Khartoum.

Med en bachelorgrad i ryggsekken reiste han tilbake til hjemlandet. Mohamed hadde håpet å kunne starte sitt yrkesaktive liv der.

– Det var håpløst å få jobb. Mens forholdene i nord er i ferd med å stabilisere seg noenlunde er forholdene i sør fortsatt svært vanskelige etter 20 år med krig.  Grusomme overgrep mot befolkningen skjer fortsatt, kommenterer Mohamed som håper at en av søstrene hans kommer til Norge om to til tre måneder.

 

Lese, skrive, høre og praktisere
Disse grusomhetene vil jeg ikke snakke om nå. Jeg klarte å rømme fra krigen å komme meg til Norge. Uten pass eller dokumentasjon på hvem jeg er, ble det lange intervjuer hos UDI Jeg føler meg veldig heldig som kun etter to måneder fikk oppholdstillatelse.

Mohamed kom først til asylmottaket på Gåsbu ved Hamar. Det var ei vanskelig tid vanskelig tid før han ble kjent med flere på mottaket.

– Vi kommer alene og blir plassert på rom med folk vi ikke aner hvem er. Vi savner alle familien, og det å føle seg hjemme et sted. Etter hvert som vi ble kjent begynte jeg å trives godt, og etter et år på Gåsbu fikk jeg endelig en kommune å komme til – Tolga.

– Her trives jeg godt, selv om Tolga er et lite sted. Og forferdelig kaldt, legger han raskt til. Mohammed er ivrig etter å lære norsk.

– Å kunne språket er viktig både for å skjønne det samfunnet vi nå skal leve i, og ha mulighet for å få jobb, påpeker han. Lese, skrive, høre og praktisere er de fire tingene som er viktige å gjøre, uansett språk man skal lære. Det er vanskelig i begynnelsen uansett. Derfor leser Mohamed mye norske aviser, hører radio og ser TV. Det er god norskopplæring ved siden av skolen.

 

IT og design
– Språkpraksisplassen hos Ingrafo gjør at jeg ikke bare får praktisert norsk, men endelig får praktisert deler utdannelsen min. I Afrika er universitetsutdannelse nesten utelukkende teoretisk. Vi kan lite om de praktiske verktøyene vi skal benytte når vi kommer ut i arbeidslivet. Derfor gleder jeg meg til å lære mer om data, design og photoshop her jeg er nå. Jeg har også skrevet min første artikkel på norsk. Det er jeg stolt av, selv om jeg fikk en del hjelp, smiler Mohamed og tilføyer at å skrive artikler er en veldig god måte å lære å beherske det skriftlige språket på. Jeg skal skrive artikler for Multikult, selv om det jeg liker best å jobbe med design og foto på sidene.

Nå er Mohameds mål å få utdanningen fra Sudan godkjent i Norge.

– Siden vil jeg lære mer om design, nettverk, programmering og databaseprogrammer. Det er innen dette feltet jeg ønsker meg en jobb for framtida i Norge, kommenterer han.