Musikk og marslys over vidda

Hennes Majestet Dronning Sonja åpnet årets Vinterfestspill i Bergstaden.

 Vinterfestspill i Bergstaden arrangeres for 16. gang på Røros i perioden 13. til 16. mars.

Her møtes unge nasjonale og internasjonale kunstnere og ensembler til samspill, og i løpet av fire dager presenterer de et program med over 27 konserter og arrangementer.

Siden 1999 har «Vinterfestspill i Bergstaden,» også kalt den «femte årstid» vært arrangert. «Som gyldne drypp av dage i tidens frosne hender» kommer hvert år i midten av mars, en årstid der lyden av kammermusikk, lukten av tulipaner og et vell av marslys over vintervidda. I fire dager flyter vi rundt i denne unike årstidsvarianten og samler livslengde og forventning til tider som skal komme.

DSCF1536Dronningen
Hennes Majestet på rørosbesøk i 2002. Her sammen med daværende ordfører John Helge Andersen.

Årets Vinterfestspill i Bergstaden kan i år by på flere urframføringer, flere «lydbilder» inspirert av Røros-malere, minioperaen Eli Sjursdotter og et nytt verk av komponisten Ståle Kleiberg. Det urfremføres lørdag 15. mars urframføres det av Knut Erik Jensen i Røros kirke under den årlige Kavli-konserten.

Et av høydepunktene er også fredagens kirkekonsert med Sissel Kyrkjebø.

Lokale aktører av nasjonalt og internasjonalt kaliber er også med på lista over Vinterfestspills utøvere; Olav Luksengård Mjelva, Hans Fredrik Jacobsen, Tone Hulbækmo, Alf Hulbækmo, Hans Hulbækmo og Knut Stiklestad. Kunstnerisk ledere er etter noen års pause primus motor Tor Espen Aspaas fra Røros og kona Kjersti Rydsaa.

Festspillsjef er Bjørn Nessjø

Vinterfestspill i Bergstaden samarbeider nå også med fire jevnstore kammermusikkfestivaler for i større grad å kunne nå ut internasjonalt. De fire kammermusikkfestivalene som samarbeider er Hardanger Musikkfest, Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest, Risør Kammermusikfest og Vinterfestspill i Bergstaden.

Tekst og foto Ingrid Eide