Fra kunstis til iskunst

Savalen skal bli et nordisk senter for is, snø og lyskunst.

Tekst og foto: Ingrid Eide

– Dette er en fremtidsrettet satsing som vi nå har begynt å bygge steg for steg, sier Per Morten Hektoen ved Destinasjon Savalen. Is og lys gir en magisk stemning.  Det passer vårt visjon om at Savalen skal være en eventyrdestinasjon hvor folk skal få oppleve noe som er annerledes. Konseptet utvikles i tett samarbeide med iskunstner Peder Istad, norsk skulptør, mest kjent for sine installasjoner i is.

Deler av vinteren har Istad jobbet med sitt kalsitorium og andre skulpturer på Savalen. Til alle sine arbeider bruker han is fra Savalen. 40 tonn is har gått med til hans arbeider her. Elever både ved Storsteigen Videregående skole og barneskolen på Tynset har deltatt på workshops som han også har arrangert.Iskunst_D3E3607

– Den milde vinteren har gitt oss ekstra utfordringer. Det er vanskelig å bygge konstruksjoner som skal hvilke på hverandre i mildvær, sier Istad. Is- og lysskulpturene dannet en spennende ramme rundt blant annet Julenisselekene på Savalen i januar.

Han bor i Bohuslän i Sverige, men har i vinter vært mye på Savalen for å ta ut is.

– I Nord-Østerdalen er stabil vinter, som oftest kaldt og det gir en flott is. Her er det stort potensiale til å skape aktivitet rundt fornybare naturressurser som finnes i området, påpeker Istad. Hektoen synes det er flott at regionen kan eksportere is som råmateriale.

Per Morten Hektoen mener et senter for snø og iskunst på Savalen har et stort potensiale i seg. –Til neste vinter skal det bygges rom av is for overnatting. Tynset er kjent for at det er så kaldt. Det omdømme skal vi skal vi utnytte og bygge positive og eventyrlige opplevelser rundt, gjerne i samarbeid med ulike skoler i regionen, sier Hektoen.

Istad har gjennom vinteren også arbeidet med prosjekter i Oslo, Brumunddal og Nord-Torpa hvor han også brukte is fra Savalen. Til sommeren kommer han tilbake for å arbeide med skulpturer av Tolga-granitt.

Les mer om iskunstneren Peder Istad her:

 http://www.pederistad.no/

 

Skøytebanen på Savalen:

Sindre Hektoen, nåværende eieres far og etablerer av hotellet på Savalen hadde en lidenskap for skøyter. Han anla en egen skøytebane. Den gjorde Savalen til et begrep også utenfor landets grenser. Skøyteløperen Gunda Niemann ble verdensmester for damer her i 1995. Amerikanske Eric Heiden satte to verdensrekorder (på 1000 m og 3000 m) på den hurtige høyfjellsbanen i Østerdalen. Og det ble arrangert et stort antall nasjonale og internasjonale mesterskap.

I dag er det ingen skøytebane på Savalen – bare ei lita isflate beregnet for barn. Skøytetradisjonen forsvant da denne sporten trakk innendørs.