Barnas Verdensdager på Tynset

Barnas verdensdager (BVD) arrangeres på Tynset lørdag 26. april, for 3 år på rad.

Tekst: Mali Hauen / Foto: Ingrid Eide

Hvert år stopper verden opp en liten stund og bretter seg ut i all sin prakt når den reiser på kryss og tvers gjennom Norge. Den har favnen full av musikk og dans og kunst – inne, ute, oppe, nede – overalt er det morsomme ting å være med på!

Her kan man oppleve kulturuttrykk fra mange verdenshjørner gjennom å prøve selv på verkstedene, se forestillinger, konserter og utstillinger: Du vet aldri helt hva som venter deg, det kan være forskjellig fra gang til gang: Street-dance fra Uganda, capoeira fra Brasil, Bollywood-dans fra India, orientalsk dans, cubansk salsa, tamilsk musikk og dans, toner fra Peru og Bolivia, DJ-verksted, gamelan fra Indonesia, henna-maling, eventyr fra Mali eller trommer fra Vest-Afrika. Rom som er pyntet til trengsel og markedsplasser som lukter av god mat, krydder og te forsterker opplevelsen av å være på reise.

Nord-Østerdal Musiker med Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen er som tidligere år med på BVD. De har i hele sin musikerkarriere jobbet flerkulturelt og internasjonalt. De utvikler nye verksteder hvert år basert på norsk tradisjonsmusikk og koblet sammen med internasjonale uttrykk og møter med artister som kommer hit til BVD.

Drømmefortellinger i drømmeskogen

I år er også Klokkaran drama og kulturverksted med.  Dette drives av Lise Eskedal og Gerd Svenfors. De har reist rundt i barnehagene i Tynset og Alvdal og hatt forestillinger sammen med barna.

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom skoler og barnehager i Alvdal og Tynset.

Flere kunstuttrykk møtes: Billedkunst i form av skulptur, kunst og håndtverk med produksjon av lianer, drømmefangere og edderkopper og litteratur og drama i form av drømmefortelling og fortellerteater.

Det er jobbet på tvers av klassetrinn 3., 4. og 8. trinn på Alvdal samt 3. og 4. trinn ved Tylldalen skole.

Skolene lager sopper i stort format (1,5-2 m høyde) samt drømmefangere. Disse utgjør «skogen». Barnehagene lager innhold som lianer og edderkopper. Til sammen blir dette instalasjonskunst hvor man kan spille teater, via konseptet «drømmefortelling», inne blant kunsten.

På selve BVD dagen 26.april. blir det drømmefortellinger inne i skogen som en av verkstedene vi tilbyr.

 

Kaffe og tradisjon fra Eritrea

En eritreisk familie, nå bosatt i Alvdal tar oss med inn i kaffetradisjonen i Eritrea. Dette er en svært gammel seremoni og det tar lang tid å følge prosessen fra tørket, rå bønne til ferdig trukket kaffe (som gjerne serveres sammen med søtt popkorn). Her blir det eventyr og sagn rundt kaffe fra kaffens opprinnelsesland.

I tillegg kan du oppleve, Flamenco dans, Salsa, musikk fra verdensrommet spilt på stålcello (musikken er laget over lyder fra verdensrommet tatt opp av NASA!)

Barnas verdensdager passer for både store og små i familien.
Det er ingen aldersgrense og alle aktiviteter er gratis!

Her finner du Barnas verdensdager:

Hammerfest – Finnsnes – Narvik – Levanger – Trondheim – Oppdal – Hardanger – Førde – Stavanger – Grimstad – Skien – Gol – Larvik – Oslo – Fredrikstad – Lillehammer – Tynset – Sunndal – Lørenskog – Asker –  Ås