Min Vei til Norge

Det er ikke lett å flytte fra et land til et annet land. For å trives i et nytt land bør man tilpasse seg til miljøet, været, kultur og tradisjoner

Chiew Fong Loh (Røros)

- Det finnes mange muligheter dersom innvandrerne selv vil være aktive og engasjert for å delta i det norske samfunnet., sier Chiew Fong Loh. Foto: Marianne Elven

For tre år siden flyttet jeg fra Malaysia til Norge og giftet meg med en rørosing. Da begynte en stor overgang for meg i Fjellregionen. Malaysia og Norge ligger på forskjellige kontinent, avstanden er stor og livet er ganske annerledes. Å bo i en liten landsby er ikke et stort problem for meg. For jeg vokste opp faktisk på en landsby som ligger ca. 65 km nordvest for Kuala Lumpur, hovedstaden i Malaysia. Jeg har bodd og jobbet i Kuala Lumpur i mange år etter at jeg var ferdig på skolen. I de siste årene hadde jeg lyst å flytte fra de høye skyskraperne og den travle trafikken. Da fant jeg en jobb på et hotell som ligger på ei øy, og der traff jeg mannen min.

Været i Fjellregionen var det første jeg burde bli vant til. Malaysia ligger ved ekvator, temperaturen holder seg stort sett rundt 30-32 varmegrader midt på dagen og rundt 22-25 varmegrader om natten gjennom hele året. Landet har grenser til Thailand i nord og Singapore i sør. Jeg kom til Røros i den kalde måneden februar, det var fryktelig kaldt! Jeg skalv i hele kroppen. Men de norske sier alltid: Det finns ingen dårlig vær, bare dårlig klær! Det lærte jeg på kort tid.

Norsk er ikke så vanskelig, dialekter er verre å lære
Mange dører er stengt for de som ikke kan norsk. Dette så jeg på oppslagstavlen på Røros Voksenopplæringssenter den første dagen jeg gikk på norskkurset. Da skjønte jeg hvor viktig det er å kunne norsk for å leve i Norge. Det kan hjelpe mye på integreringen i det norske samfunnet hvis man lærer norsk. Jeg er etnisk kinesisk, derfor er morsmålet mitt kinesisk. Men jeg har engelsk bakgrunn. Så jeg synes det er ikke vanskelig å lære norsk, men det tar tid å forstå de lokale dialektene.

Astronautisk påkledning
Jeg ville komme meg rask ut i arbeidsmiljøet, derfor gikk jeg på norskkurset så ofte som mulig uansett vær. Jeg husker godt en dag i januar 2010. Temperaturen på Røros var minus 42 grader! Jeg hadde kledd på meg som en astronaut og gikk på skolen. Læreren min tok imot meg og sa at ingen kom på skolen på grunn av kulda. ”Men det finns ingen dårlig vær, bare dårlig klær!” sa jeg … og vi lo og lo!

Fast jobb og videre norskstudier
Det kan ta mange år å bli kjent med kulturen og tradisjonene i et nytt land. Norge har et veldig bra sosialsystem og det finnes mange organisasjoner som hjelper folk og innvandrere. Det finnes mange muligheter dersom innvandrerne selv vil være aktive og engasjert for å delta i det norske samfunnet.

Overgangen har ikke vært så fryktelig tøff som jeg trodde den kunne bli. Så jeg vil si at jeg trives å bo i Fjellregionen. Lykken er å være sammen med noen man er glad i. Jeg har en hyggelig familie her og har en fast jobb. Målet mitt er å bestå test i norsk på høyere nivå i fremtiden.