Fra varme Cuba til kalde Norge

Jeg har lært at man i Norge ta alltid må ha godt fottøy og varme klær med.

Av Jordanka Gimenes (Tynset)

 

I Norge skolesystemet er ganske bra, men jeg liker ikke at dere ikke bruker uniform på skolen. Når barna går på grunnskolen betaler man ikke bøker. Lærerne i Norge er veldig flinke, snille og ganske bra, men noen ganger vil jeg ikke gå på skolen om vinteren, fordi det er så kaldt på Tynset! Men det er en veldig styrke for meg å gå på skolen, det er veldig viktig å lære norsk.

Jeg er fra Cuba og har bodd i Norge cirka 2 år. Jeg har en sønn som går i barnehage hver dag og lærer norsk språk sammen med andre barna. Jeg har språkpraktisk på frisørsalong. Det er bra for meg fordi jeg lærer mye norsk av frisør og av alle kunder som jeg prater med.

Det er interessant hvis du har jobb jeg liker og jobber hos frisør, fordi jeg vet litt om hvordan kan jeg bli frisør. Jeg har muligheten her på Tynset å fullføre mine studier. I mitt et land er det ikke samme vilkår som her. Jeg er fortsatt ung, jeg har tid for livet, jeg har en sønn og min mann, og etter at jeg er ferdig med studiene mine kan få en god jobb.

Hovedvei i Matanzas, Cuba
Hovedvei i Matanzas, Cuba. Foto: Philip Gabrielsen (CC)

Klimakontraster
På Cuba hvor jeg bodde var det varmt hele året. Jeg liker best sommeren og høsten her i Norge, fordi vi ikke behøver å bruke så mye klær for å gå på tur. Vi kan arbeide med hagen, vi ser på naturen, bader og soler oss på stranda, eller sykler, griller og fisker. Om høsten kan du plukke bær og grønnsaker. Men man må huske at været og temperaturen skifter rask, især i fjellet selv om det er sommer, vinter, høst eller vår. Jeg har lært at man alltid må ha godt fottøy og varme klær med.

Sammen med mine medelever får jeg være med på skape dager som annerledes, enten det er gjennom samarbeidsøvelser i den norske fjellheimen, stille og sjarmerende kanoturer i høstfarger, eller i januar når vinteren er på sitt kaldeste.

Cuba har nesen mot Kariben og Cuba inneholder unik blanding av historie, naturopplevelser, sport og møter med nye mennesker. Om du kommer til Cuba i en måned blir det intenst, annerledes, kontrastfylt og spennende. Du kan bo i Habana og drive jordbruksarbeid sammen med kubanere, du kan lære salsa, ha sport aktiviteter, når du har kommet hjem til Norge har du muligheten til å dele dine opplevelser.

Gratis helsevesen og utdannelse
Cuba har et høy kvalifisert helsevesen som er gratis for alle innbyggere. Det er også utdannelse. Cuba har 10 års obligatorisk skolegang på alle skoler og på alle studio blir skolens teoretiske studier kombinert med praktisk arbeid av et annet slag. Elevene lærer seg tidlig å respektere så vel kroppsarbeid som intellektuelt arbeid. Nesten alle ungdommer på Cuba går gjennom gymnaset og en stor andel går videre til høyskole og universitet. Alle læremidler er gratis.

Stua som restaurant
Cuba er ikke stedet for de helt store kulinariske opplevelser. Den cubanske maten er ikke særlig krydret og slik mat får man i de statlige restaurantene. Cubanske husmødre derimot, er flinke til å lage mat og bruker mye tid på kjøkkenet, hvor alt lages fra grunnen av. Derfor finner man god mat også på Cuba, særlig i de private restaurantene, såkalte paladarer. Cubanerne åpner en liten restaurant i sitt eget hjem, og de har lov til å ha maks 18 stoler. Et cubansk hverdagsmåltid er bønner, ris og rotfrukter, og så føyer man til kylling, svinekjøtt eller fiskbiffkjøtt.