Thai-mat: Lett å like – enkel å lage

Thai-mat

Thaimat er lett å like og er enkel å lage

 

Av Onanong Munkvold (Røros)

Den er typisk asiatisk mat. Vi bruker mye krydder og alle ingrediensene beholder ferskheten. Noe som gjør thaimaten spesiell er at den balanserer mellom alle de forskjellige smakene. Det kan smake både surt, søtt og salt. Som for eksempel stekt kjøtt med grønnsaker, nudler, suppe og stekt ris. I tillegg er det typisk å bruke mye chili  i maten. Vi bruker å lage kjøtt i karri og papayasalat til. Mange utenlandske folk vil gjerne reise til Thailand bare for å få smake thaimat. Sannsynligvis ønsker også de fleste å lære å lage thaimat.

Ris er viktig som basisnæring i thaimåltider i hverdagen. Hvordan kokes ris? Beregne ca. en kopp ris til en person. Det kan være mindre også. Mål opp mengde ris i potten. Fyll vann i en gryte og hell ut vannet to ganger. Det er for å vaske risen. Forholdet mellom vann og ris finnes i håndboken for riskoker. Sett risen i riskokeren og trykk på startknappen. Riskokeren arbeider automatisk til risen er ferdig. Det tar omtrent ti til femten minutter. Hvis du ønsker å ha sterkere ris eller hardere enn vanlig, bør du redusere mengden av vann. Hvis du ønsker å mykne opp risen, bør vannmengden økes.

Da jeg flyttet til Norge, kunne jeg ikke forstå hvordan jeg skulle få spist thaimat i Norge. Jeg trodde det skulle bli vanskelig og jeg måtte bli vant til norsk mat. Vanligvis bruker jeg ikke melk eller ost til å lage mat. Mest liker jeg å bruke mye grønnsaker, lite kjøtt og mindre fett. Derfor liker jeg ikke norsk mat så mye.

 

Ingredienser

1. Grønnsaker: f.eks. hodekål, gulrot eller andre grønnsaker som du vil. Skjær grønnsakene i mellomstore biter. Bør ikke være for store. Det vil ta lengre tid å steke. Grønnsakene kan bli for myke.

2. Nudler

3. Oppskåret svinekjøtt og pølse eller noe annet kjøtt

4. Ett egg

5. Østerssaus, soyasaus eller fiske saus

 

Hvordan lage stekte Nudler?
Kok nudlene i omtrent tre minutter. De bør ikke kokes for lenge, da blir nudlene for myke. Hell vannet fra nudlene og sett dem til side. Sett kjelen på komfyren på middels varme. Bør ikke være for varmt. Varme ca. 3-4 ss olje i ei panne. Stek svinekjøtt til det nesten er gjennomstek og legg i pølse og egg, deretter rør til egget er gjennomkokt. Legg i grønnsakene og la dem steke i ca. 1 minutt. Legg i østerssaus og soyasaus, cirka 2 ss, litt sukker og malt svart pepper. I tillegg bør du prøvesmake det først for å kjenne om du vil ha det litt sterkere. Du kan også bruke litt mer chili. Stek sammen i cirka. 3-5 minutter, så det er ferdig med stekte nudler. Vi kaller det for Phad Mama på Thai.

Thai-matDet er ikke mange norske kjøkken som har alle ingrediensene jeg trenger. Derfor må jeg kjøpe alt av thai-ingredienser og thai-grønnsaker i asiatiske matvarer butikker i Trondheim eller Oslo. Maten koster ikke mye, men jeg må betale også bensin. Det kan være dyrere enn å kjøpe norsk mat på butikken.

Jeg prøver å spise mye norsk mat nå. Det er også mye som jeg liker godt. For eksempel spagetti, bakt potet, laks og kjøttkake i brun saus. Svigermora mi har lært meg mye om norsk matlaging.