Paracet-Norge

Ta en Paracet … 
… og kom igjen i morgen

 

Av Kim Van Thi Tran (Tynset)

 

Jeg heter Kim og er fra Vietnam. Jeg er regnskapsfører og jobbet i et dansk selskap i Vietnam. Sjefen min er fra Danmark, han har bodd cirka 15 år i Saigon. Derfor snakker vi bare engelsk på jobb. Noen ganger møtte jeg innvandrere som kan engelsk for å snakke med dem. Slik traff jeg en nordmann. Han heter Andreas. Han reiste i Vietnam med vennen sin. Samtidig hadde jeg fri fra jobb fordi det var nyttår i Vietnam. Det kalles Luner New Year. Jeg ville reise til Cambodia. Andreas og vennen hans spurte om de kunne bli med meg. Vi hadde veldig fin tur sammen. Etterpå holdt vi kontakten, og Andreas kom tilbake for å besøke meg. Jeg kom til Norge i 2010.

Paracet-NorgeTannverk til besvær
En gang hadde jeg mye vondt i tennene mine. Men jeg visste ikke hvorfor. Så jeg gikk til tannlegekontor som ligger i nærheten av opplæringssenteret. Jeg hadde ikke vært hos tannlege før i Norge og visste ikke hvilket nummer jeg skulle ring for å bestille time.

Jeg og dattera mi som var 6 måneder, ventet i venterom i ca 20 minutter. Da kom det ei dame. Jeg fortalte henne at jeg hadde vondt, veldig vondt i tennene mine. Hun spurte meg om jeg hadde bestilt time før jeg kom. Jeg sa jeg ikke hadde gjort det. – Beklager, vi har ikke tid nå og mange kunder har ringt før så vi må gå etter listen først, sa hun. Det forsto jeg etter at hun forklarte, og hun visste også at jeg hadde mye vondt.

Hun viste meg til en annen tannlege i sentrum. Kanskje de kan hjelpe deg sa hun.


Ikke tid…..
Jeg trillet dattera mi dit og ventet i cirka 30 minutter. Jeg hadde veldig vondt og tiden ble lang. Jeg kunne ikke vente lenger, så jeg banket på døra og spurte om hjelp. Jeg forklarte som jeg hadde gjort før. Men dama her sa de ikke hadde tid til meg og ba meg gå til en annen tannlege i sentrum.  Jeg fortalte til henne at det var der jeg kom fra og at de heller ikke hadde tid til meg.  Etter hvert ber jeg om hvis de bare kan undersøke tennene mine og gi meg smertestillende tabletter. Det kan vi ikke gjøre nå, sa hun og viste meg til en tredje tannlege i sentrum.


…heller ikke tid….
Så gikk jeg igjen, ventet igjen….forklarte igjen….maste igjen for å få hjelp. Jeg fortalte at jeg hadde vært hos to tannleger før jeg kom hit, men det hjalp ikke. Jeg ber også om at de kan gi meg smertestillende. Det kunne jeg ikke få fordi de ikke visste hvorfor jeg hadde vondt, og de hadde ikke tid å undersøke meg nå.

Vi kan gjøre det i morgen hvis du bestiller time i dag, sa de. Ok, sa jeg.


Hva gjør vi ved akutt tannverk?
Jeg var nå veldig sliten fordi jeg hadde forklart hele tannhistorien tre ganger mens jeg hadde så mye vondt. Faktisk var jeg mer sliten enn vondt. Jeg ville ikke gå til en annen tannlege. Jeg ga opp og gikk hjem.

Før jeg gikk ut sa dama at jeg kunne bruke PARACET, ja, PARACET.

Jeg vet nå at hvis vi vil til tannlege, øyelege så må vi ringe for å bestille time før vi kommer dit. Men hvis vi får vondt plutselig, og vi ikke vet hvorfor vi har problemer? Hva skal vi gjøre? Må vi bare være hjemme og vente til neste dag, eller tar vi PARACET?