Om å starte bedrift – hva skal barnet hete?

Hedvig Rognerud Seniorrådgiver og gründercoach i Vingelen Utvikling
Hedvig Rognerud. Seniorrådgiver og gründercoach i Vingelen Utvikling

Av Hedvig Rognerud
Seniorrådgiver og gründercoach i Vingelen Utvikling

For to uker siden skrev jeg om viktige spørsmål å stille før du starter din egen bedrift. Her kommer noen flere. Vi kan fortsette med kaféen som eksempel.

Når du har bestemt deg for å starte kafé, er det på tide å velge organisasjonsform. Du har flere organisasjonsformer å velge mellom, de to vanligste er enkeltmannsforetak og aksjeselskap (AS).

Hvis du skal drive kaféen alene, kan det være greit å starte med et enkeltmannsforetak. Da er du fullt ansvarlig for alle utgifter og inntekter knyttet til driften, og overskuddet er din personlige inntekt som du betaler skatt av. Siden du driver kaféen selv og ikke er ansatt, har du ingen rettigheter hvis du skulle bli syk.

En annen mulighet er å etablere et aksjeseskap (AS). For å starte et AS må du ha minimum 30 000 kroner som du putter inn i din egen bedrift ved oppstart, dette kalles aksjekapital. Flere personer kan eie aksjer i et AS, så hvis du får med deg to venner, kan dere for eksempel betale inn 10 000 kroner hver. Dere tre som eier kaféen sammen, blir enige om et styre, og styret kan ansette deg som daglig leder ved kaféen. Som ansatt daglig leder vil du få utbetalt lønn som du betaler skatt av, og du har rett til sykepenger hvis du blir syk.

Kaféen må ha et navn! Hva vil du at navnet skal fortelle? Skal det si noe om hvor du kommer fra, eller skal den fortelle noe om hvor vi finner kaféen? Skal det høres spennende og eksotisk ut, eller vil du velge et navn alle forstår? Hva vil du at folk skal tenke når de hører navnet?

En kafé trenger et organisasjonsnummer, slik som alle mennesker har et personnummer. For å få et organisasjonsnummer, må du registrere firmaet ditt. Det skal jeg skrive mer om neste gang.