Nederlandsk par bak kreativ knoppskyting på Tolga

Hein og Danielle diplom
Danielle Driehaus-Vos og Hein Driehaus har fått Tolga kommunes «Knoppskytingsdiplom» Dette diplomet er en oppmuntring for å vise at kommunen virkelig verdsetter de som starter egen næringsvirksomhet. Foto: Ingrid Eide

Nytt kreativt senter på Tolga, Atelier Hvit Sommerfugl, har fått Tolga kommunes «Knoppskytingsdiplom».

Av Ingrid Eide

For et og et halvt år siden kjøpte nederlandske Danielle Driehaus-Vos og Hein Driehaus en gammel trevarefabrikk på Tolga. Her har de etablert et kreativt senter, Atelier Hvit Sommerfugl. Danielle er skulptør, maler og rammemaker. Hein jobber med stor format trykk av alt fra foto, klistremerker, plakater og bannere til bil-dekor. Han er også treskulptør.

Ekteparet fra Nederland tok med seg bedriften sin og flyttet til Tolga, noe de ikke har angret på.

– Å få denne påskjønnelsen fra Tolga kommune betyr at det vi gjør og det vi står for blir sett og satt pris på. Det betyr mye for oss, sier Danielle.

Under overrekkelsen av diplomet la ordfører Ragnhild Aashaug vekt på at det er viktig å få folk til bygda som har litt andre briller på.

– Tolga har mye å by på. Vi ser bygda og muligheter som finnes her på en annen måte enn de som kanskje har bodd her hele sitt liv, poengterer Danielle. Disse mulighetene ønsker vi å bruke aktivt.

Ekteparet har blant annet vært initiativtagere og arrangør av to matfester sammen med andre nederlendere i bygda.

De har møtt utfordringer i møte med norsk byråkrati når det gjelder å starte som næringsdrivende i et nytt land (se tidligere artikkel). Det har også vært utfordringer i for hold til å jobbe seg inn på markedet her i regionen.

– Språket er en av disse utfordringene, forteller Danielle. Begge tok norskkurs i Nederland og har fortsatt på kurs her på Tolga.

– Å delta på norskkurs i regi av Voksenopplæringa har vært viktig for meg. Det blir ikke det samme å lese på egenhånd. Å kunne praktisere språket så mye som mulig er viktig, understreker Danielle som også vil poengterer viktigheten av å delta og aktivt oppsøke arrangementer i lokalsamfunnet. Selv har hun gått på danse- og yogakurs. Hein har tatt jaktprøven og jakter elg.  Danielle føler seg veldig norsk som nåværende jegerenke.

– Hein er med på et jaktlag i Vingelen en uke i fjellet. Da må man vel kunne kalle seg godt integrert i lokalsamfunnet, spør Danielle og ler godt.