Multikulturell samling på kjøkkenet

Multikulturell samling på kjøkkenet!

– Nå lager vi også norsk mat hjemme og det er slutt på å spise bare finbrød og loff. Vi skjønner nå mer hvordan vi kan bruke norske matvarer, også i kombinasjon med egen matkultur. Det er også er fullt mulig å spise sunn mat til en overkommelig pris. Det sier flere av kursdeltagerne som i fem mandager på forsommer var med på BRA- Mat kurs for innvandrere.

Tekst og foto: Ingrid Eide

 

Kurset som var et samarbeid mellom Tolga kommune og Vingelen Bygdekvinnelag, ble nylig avsluttet med skikkelig pizzaparty!  Bjørg Lorentzen, lærer ved mat og helse på Tolga skole har sammen med damer fra Vingelen Bygdekvinnelag delt erfaringer og oppskrifter, lært deltagerne om «5-om dagen» og hvorfor det er sunnere med grovt brød enn loff.

 

Multikulturell samling på kjøkkenet!Erfarne matfolk

Ingen av de syv deltagerne er noviser innen matfaget. Tvert om.

– De fleste av kursdeltagerne er racere på kjøkkenet. En har erfaring med storkjøkken og en har drevet egen restaurant i Syria, poengtere Kristina Jensen i flyktningetjenesten. Her har de først og fremst lært om norsk matkultur og norske råvarer. Det å bli kjent med norske råvarer og kunne gjøre seg bruk av dem gir mulighet for et variert og helsemessig godt kosthold. Kurset er en videreføring av Bra-Matkurset som Dagny Mills, prosjektleder for «Integrering av tilflyttere og markedsføring av Fjellregionen» dro i gang som pilotprosjekt på Tynset i fjor høst.

– Matkurset er dessuten et ledd i å involvere tilflyttere og flyktninger som kommer hit i organisasjonslivet i bygda, forteller Jensen. Dette er norsk i praksis.

– Nå vet jeg hva skuffkake er som jeg kan ta med når jeg skal på dugnad, ler Semhar fra Eritrea. Norske begreper har fått en mening.

Hennes favoritter er grønnsakssupper most med stavmikser og grove rundstykker til. Det er godt, lettvint og billig.  Nå er det slutt på å bare spise loff og hvitt brød, fastslår hun.

 

Lærerikt og sosialt

Bashar har drevet restaurant i Syria i fem – seks år før han flyktet til Norge.

– Kurset har vært lærerikt og veldig bra. Her har det vært trivelig å være, sier han. Jeg har truffet mange flotte folk og nå lager jeg norsk mat hjemme. Men pizza med tunfisk må jeg innrømme ikke falt i smak, sier den tidligere restauranteieren.

Multikulturell samling på kjøkkenet!Nå ønsker Kristina Jensen og folkehelsekoordinator i Tolga kommune, Espen Heitmann å videreføre prosjektet i en eller annen form. Ikke nødvendigvis som kurs, men gjerne i en form hvor at folk som vil kan møtes for å lage mat sammen i en sosial og hyggelig setting.

– Rent matlagingsmessig og kokkefaglig er det vel jeg som har lært mest, ler folkehelsekoordinatoren.

– En slik videreføring er helt i tråd slik Tolga kommunes omdømmeprosjekt «Tolga dyrker måltidet.» Dette er i praksis hva omdømmeprosjektet tar sikte på, at måltidet skal ha en samlende og sosial funksjon, poengterer Espen Heitmann.