Kreativt mangfold på SUM-messe

Skapende Ungdomsmesse (SUM) er høydepunkt for elevbedriftene og ungdomsbedriftene i hele Fjellregionen. Den ble nylig arrangert i Verket på Røros for 11.gang.

 

Tekst/foto Ingrid Eide/Mohamed Hassan

Her får elev- og ungdomsbedrifter vise seg fram for hverandre og ikke minst for næringslivet og samle ideer og inspirasjon. Over 60 elev- og ungdomsbedrifter stilte opp på messa, representert med elver fra åtte ungdomskoler og tre videregående skoler i regionen. I tillegg stilte næringslivet med nesten 40 bedrifter, og her var kafé, utsalg, underholdning, og aktiviteter i rikt monn.

–Ifølge NHO vil 70 prosent av dagens virksomheter være borte om 10 år, og være erstattet med noe annet. Da må vi få med oss den kreative og kunnskapsrike ungdommene våre om vi skal henge med, sa regionrådets representant på messa og ordfører i Tolga, Ragnhild Aashaug. Det er viktig at næringslivet er med for å for å vise hvilken bredde vi har i næringslivet i Fjellregionen og hvilke muligheter som finnes her.

Knytter kontakter

SUM-Filimon-ogJacob
Filimon Tesflom mener Sum-messa er et viktig kontaktledd mellom skole og næringsliv.

Filimon Tesfom fra Eritrea er elev ved Røros Voksenopplæringssenter. Han syntes et besøk på messa var meget interessant, ikke minst for å få en oversikt over Fjellregionens næringsliv.

–Sum-messa er en god mulighet for å treffe potensielle arbeidsgivere etter at jeg er ferdig på skolen. Filimon var meget interessert i Os Trekultur som bedrift og deres produkter og fikk hjelp Jacob Dalbakk til å lage sitt eget dørskilt.

 

 

adan
Adan Sharif Ali var på Sum-messa for å reklamere for utdanning innen transport og logistikkfag. Utdanning må man ha for å få jobb i Norge fastslår han.

 

Utdanning er viktig

Adan Sharif Ali fra Somalia kom til Norge i 2009.
I 2010 ble han bosatt på Røros og gikk to år på Røros Voksenopplæringssenter.

Adan er gift og har to barn og er opptatt av å få en god utdanning og sikker jobb i Norge. Etter to år med norskopplæring begynte han på videregående skole hvor han gikk teknisk industriell produksjon. Nå går han VG 2 transport og logistikkfag.

Målet er å bli bussjåfør, men drømmen er å starte som egen virksomhet som taxisjåfør. Om det blir i  regionen eller i en større by i Norge – det får tiden vise, sier han.