Gjør gamle klær til nye

ilmi_D3D3437
Maryam og mor Layla. Foto: Mohamed Hassan Husein

 

Nasteexa og Maryan er to somaliske jenter på 15 og 11 år som elsker å sy. Av gamle avlagte klær lager de ny, trendy retro-design.

 

Tekst: Mohamd Hassan Husein [Tolga]

 

Begge jentene er født på Tynset. Foreldrene flyktet fra Somalia, og har bodd på Tolga i nesten 15 år. Nasteexa Abdrisaq Ilmi går i niende klasse og Maryam går i femte klasse på Tolga ungdomsskole. Begge er de meget interessert i fotball, og Arsenal er deres favorittlag.

– Hjemme har vi faktisk to Tver i stua for i tilfelle det sendes Arsenalkamper på ulike kanaler. Vi vil jo ikke gå glipp av noen, ler far Ilmi. Og jeg betaler, legger han til.

 

Ble inspirert av mamma

Hvorfor har dere begynt å sy?

– Fordi jeg er nysgjerrig på hvordan mamma klarte å lage fine klær. Jeg prøvde å lære litt om å sy, ved å se på henne og synes det så spennende ut. Etterhvert har jeg også lært å sy, sier Nasteesxa.

Maryam istemmer søster sin. Moren Layla har vært et forbilde for å lære håndverket. Layla Hirsi Diriye har selv ingen bakgrunn som syerske fra hjemlandet. Hun lærte å sy klær da hun kom til Tolga.

– Vi hadde sykurs på Frivilligsentralen. Sylvia Erlien, pensjonert formingslærer ved skolen på Tolga, lærte oss å håndtere symaskinen.

 

Fikk pris

– Hva du liker best å lage eller sy?

– Jeg er flink til å sy somaliske kjoler. Barna har også lært å sy somalisk klær, sier Layla. Nå er barna blitt flinke til å sy mye forskjellige klær og jeg får hjelpe dem. Layla forteller at de allerede har slitt ut hennes gamle maskin, men da barna vant pris i Ungdommens Kulturmønstring (UKM) kjøpte hun en ny symaskin.

 – Hva betydde det for dere to å få prisen i kategorien «Frisk og Spicy» på UKM?

– Det betydde mye for oss, det ga oss motivasjon til å fortsette å sy og lage klær, forteller Nasteexa.

– Har dere tenkt på ny kolleksjon til nest års konkurranse?

– Ja, men neste gang skal vi sy helt nye klær som vi sjøl også tegner. Det blir ikke bare re-design, ifølge Maryam.

 

Lager egne ballkjoler

– Hva liker du best å sy?

– Jeg liker best å lage kjoler og gensere. Jeg lager egen kjole til jul- og vårball.

– Tegner dere mønster selv?

– Ja, det gjør vi. Først tegner vi en skisse, så tar vi mål av oss selv, eller de som skal ha kjolen eller plagget vi syr. Så må vi lage mønster ut fraskissene og målene. Mønsteret overfører vi til stoffet når vi har bestemt oss for det.

– Stoff kjøper Mor i Oslo noen ganger i Dubai. Der er stoffet MYYE billigere, poengterer far Ilmi.

 

Mellom to kulturer

– Er dere mest somalisk eller norsk?

– Jeg føler meg mest somalisk, men føler at jeg snakker norsk bedre enn somalisk. Jeg føler meg tryggest i norsk språk, men jeg både skriver og snakker somalisk, forteller Nasteexa. I hjemmet snakkes mest somalisk. Mor liker best at barna snakker somalisk hjemme.

– Når de snakker nynorsk kan de lure meg, da jeg ikke forstår de nynorske ordene. Det blir bare tull, sier mor Layla og ler.

– Hva liker du å gjøre når du har fri? 

– Fritiden brukes til å sy og spille fotball. Jeg spiller på Jenter 12 i Tolga -Vingelen fotballklubb, forteller Maryam. Nasteexa spiller på  J. 16.

 

Ilmi i Dubai
Nasteexa og Maryan på besøk i Dubai. Foto: Privat

– Trives dere på Tolga?

– Jeg liker Tolga, men jeg vil heller til Dubai, sier Nasteexa. Hun vil etter endt utdanning flytte til varmere strøk. Nasteexa vil bli enten lege eller designer. Mor og døtre har flere ganger vært og besøkt venner i Dubai.

– Jeg vil ikke flytte til andre steder i Norge, bare Tolga, sier Maryam. Hun trives veldig godt både på skola og på Tolga. Hun vil bli enten lærer eller lege.

– Vi har lært barna våre at utdanning er viktig, sier far Ilmi. Da har de alle muligheter.