Det er vår! Endelig!

Vårtegn. Foto: Leonie Pijl
Vårtegn. Foto: Leonie Pijl

 

Av Eleonie Pijl (Hodalen, Tolga)

 

Vi lengter etter vår, helt siden mars egentlig. Da begynner de første vårtegn å vise seg i Nederland.  Til og med på 17. mai, hvor vi i år hadde med oss familie fra Nederland, hadde vi snø og regn.

Men du hører meg ikke klage.

For nå er det vår! Vekk med kuldekrem, votter, lue, buff, ullsokker. Hallo solskinn, solkrem, parasol, middag ute, myggspray, myggolje, Eurax creme og Afterbite. Ok, kanskje ikke 100% herlighet, fordi hvert år glemmer vi at varmen vekker de forferdelige små blodsugerne. Men nydelig er det, å våkne av lyse solstråler i soverommet, å kle seg med tynne klær i bare ett lag, og ikke i tre lag.

Og det som er det aller, aller beste … vi kan begynne i hagen! Snart kan vi plukke rabarbra! Mange andre hage- og grønnsaksentusiaster har sådd allerede i potter og melkekartonger på kjøkkenbenken. Det er bare å vente litt til, snart kan alt settes ut. Salat, jordbær, solsikkeblomst, gulrot, rødbet, noen jeg kjenner er veldig flinke!

Jeg er ikke så flink ennå. Hos oss er det egentlig bare rabarbra som høstes hvert år.

Og det var ikke helt den forventningen jeg hadde. Jeg skulle bo på landet, leve fra det hagen tilbyr meg, være selv-supporting til og med! Haugevis av små sekker med frø fikk jeg med fra vennene mine i Nederland, med de beste ønsker og lykke til!

Men på bruksanvisningen til frøet sto jo den nederlandske såtida beskrevet. «så i åpen jord i mars» og den slags. Jeg har prøvd det, men det ble ikke det samme. Bittesmå gulrøtter, ingen salat, og to måltider med potet. Det eneste jeg kunne høste, hadde den forrige leietaker plantet for 15 år siden; en busk med rabarbra. Så nå høster vi i hvert fall det. Og ikke bare i hagen min, nei, overalt i Hodalen hvor det finns rabarbra slår jeg til! Jeg spør alltid pent forresten, kanskje ikke alltid på forhånd, men det gjør vel ikke noe?

Men i år blir det kanskje litt mer likevel! For nå har vi sluttet å mase og å klage på klimaet i Norge, og på høydeforskellen og kuldegradene. I år har vi gjort noe mer konstruktivt i forhold til våre hageplaner: vi har kjøpt oss drivhus! På bursdagen min fikk jeg en symbolisk sekk med plantejord.

Snart blir nye huset vårt levert, og jeg begynner på det andre nivået i hobbyen min. Kanskje er det på tide å begynne å så inne allikevel?