Bulgarsk solfestbrød

Av Hristina Elven

Denne oppskrifta har jeg fra min mamma. Hun lagde brødet til bryllup, barnedåp og bursdager. På bulgarske bryllup er det vanlig å spise brødet med salt og honning på, slik at brudeparet skal få harmoni i hverdagen. Brødet passer dessuten godt til supper og gryteretter.

Festbrødet er egentlig en slags loff med smør. I tillegg inneholder brødet olje, natron, epleeddik og yoghurt. Brødet har en «kunstnerisk vri» ved at det formes som ei sol.

 

Ingredienser

 • 50 gram fersk gjær
 • ½ liter lunkent vann
 • ¼ ts natron
 • 1ss sukker
 • 1ss salt
 • 5 ss matolje
 • 1 ss epleeddik
 • 2 egg
 • ½ liter laktosefri yoghurt naturell (matyoghurt/yoghurt naturell kan også brukes)
 • Ca. 130 gram smelta smør
 • Ca. 1 kg hvetemel (som på forhånd er siktet opp i en egen bakebolle. Muligens trenger du mer mel.)

 

Framgangsmåte:

Ta fram alle ingrediensene ei stund før du baker, slik at de er romtempererte. Det er også viktig at det er lunt og trekkfritt på kjøkkenet når du baker gjærbakst. Jeg bruker en rund kakeform som er kjøpt i Bulgaria og som er laget spesielt til denne typen brød, men det går også fint an å benytte ei vanlig stor rundform (ca. 28 cm i diameter) som brukes til f.eks. bløtkakebunn.

Sett stekeovnen på 150 grader (varmluft helst).

Rør ut gjæren i vannet. Tilsett natron, 3 ss av hvetemelet, sukker, yoghurt, 1 egg, salt, olje og eddik. Rør godt sammen. Tilsett resten av hvetemelet slik at du får en fin og smidig deig. Jeg bruker kjøkkenmaskina til dette, og lar den gå i ca. 5 min.

Del deigen i åtte emner, hvorav det ene er litt mindre enn de andre. Trill en bolle av det minste deigemnet og sett den i midten av ei smurt rundform.

Kjevle ut hvert av de sju andre deigemnene til leiver på ca. 30 cm i diameter (pizza tykk!). Smør smeltet smør på hver leiv og legg dem lagvis oppå hverandre. Kjevle leivene sammen til en dobbelt så stor leiv, ca. 60 cm i diameter. Del så opp i 14 trekanter/ «kakebiter» ved hjelp av en skarp kniv/pizzarulle. Hver «kakebit» rulles sammen som horn, men slik at den får bare én spiss ende. Dvs. du starter å rulle fra en av spissene på kortsiden på trekanten, og fortsetter å rulle oppover den ene langsida slik at du får en butt ende og en spiss ende på hornet.

Sett de 14 «hornene» med den spisse siden inn mot bollen som du allerede har lagt i forma. «Hornene» blir da solas stråler og brødet blir seende ut som ei sol!

Det er lov å bruke fantasien, og brødet får sin egen kunstneriske vri. Jeg pleier å ta av litt deig fra den midterste bollen og lage ei flette som legges rundt den midterste bollen i forma. Man kan også f.eks. lage små fletter som legges oppå hver av «hornene». Ta da av litt deig til dette når du deler opp i åtte emner helt i starten.

Dekk forma med plast og la brødet heve seg i ca. en halv time.

Pensle brødet med egget som er igjen og stek på nederste rille ved ca. 150 grader i ca. en halv time. Senk temperaturen til 100 grader og stek i ytterligere en halv time (dette kan variere fra ovn til ovn, så prøv deg litt frem). Mor skriver at brødet skal stekes ved 120 grader i 1 time.

Brødet har en tendens til å heve seg godt, nesten ut av rundformen og da ser det nesten ut som sufflé. ?Se til at brødet blir godt nok stekt på undersida.

Avkjøl brødet på rist.

 

Dob’r apetit!