Afghansk aften

 

Afghansk aften som sommeravslutning på flerkulturell kvinnekafé på Tynset

Tre voksenopplæringssentre slo pjaltene sine sammen og arrangerte flerkulturell kvinne kafé på Tynset. Kvinner fra Røros, Tolga og Tynset var samlet på Frivilligsentralen Tynset. De afghanske damene fra Tynset laget ris med safran, kyllinggryte og diverse salater.

Tekst og foto: Hristina Elven

 

Stemningen var sprudlende da vi ankom Frivilligsentralen på Tynset. Det lukta stekt løk. Tretti kvinner fra Afrika, Asia og Europa hilste på hverandre. Vi ble varmt tatt i mot av Gunn Bråten som er flyktningekoordinator ved Tynset Voksenopplæringen og diakon Marianne Konow.

– Hvor kommer du fra? spurte vi hverandre om, mens vi ventet på maten. Tre unge afghanske jenter hadde en liten PowerPoint-framvisning om språk, religion og geografi fra Afghanistan. Publikum stilte spørsmål om dialekt, mat og selvfølgelig: “Hva savner du mest hjemmefra?”

– Bestevennene våre og språket, svarte de unge jentene.

 

Risengrynsgrøten er internasjonal
Det visste seg at risengrøt spises både i Norge og Afghanistan, men i Afghanistan, i likhet med mange andre land, spises den som dessert. Vi hørte også på nasjonalsangen fra Afghanistan. Jeg så tårer i enkelte øyekroker. Jeg rakk ikke å spørre: – Hvordan er det å være afghansk jente?

Det var mange barn med oss, fra to år og oppover. De spiste, danset, gråt og spilte litt piano. Ungdommene brukte litt tid på å finne musikk på nettet. De afghanske damene serverte spinatsalat, rømme, kyllinggryte med stekte poteter, safranris og nan-brød.

 

Orientalske danser europeisk Jenka
Alle hjalp til med ryddingen. Diakon Marianne ble selvutnevnt vaskehjelp. Det var på tide å danse litt. Vi dansa orientalske danser sammen og klappet. Jenka måtte vi kaste oss på, men da var det bare de europeiske damene som danset. Det var ingen simsalabim eller arabisk flikk-flakk. Kvinner møter kvinner.

Vi avsluttet stunden med felles presentasjon med helt ufarlig mikrofon og en vits. Masse håndhilsing, klemmer og tre kysser på kinnene. Vi lovte hverandre å treffes oftere. Neste gang er det kanskje Røros som inviterer Tolga og Tynset?

Så var det på tide å returnere til Røros. Klokka var nær ti på kvelden. Elgen blunket lurt farvel.

 

Matoppskriften fikk jeg fra en av de mange afghanske kokkene:

Kyllinggryte
Brun løk og hvitløk i olje.
Tilsett tomat fra boks.
Tilsett kyllingen (vasket og skåret opp i biter) og litt vann.
Det kokes i 30 min.
Salt og ingefær tilsettes etter smak.

Damene hadde oppi en del typiske afghanske krydder.