Ukrainsk interiørdesigner med stor interesse for norsk landstil

Kistestuebord
Den gamle medgiftkista brukes på nye måter i norske hjem. Foto: Mette Veiseth Skogstrand

 

Av Natalia Verzhbytska

Jeg heter Natalia og bor på Tynset. I Ukraina tok jeg utdannelse som interiørdesigner. Jeg synes at det er viktig å hjelpe mennesker å skape et koselig hjem. Det er veldig interessant for meg, men jobbmarkedet for en interiørdesigner i Fjellregionen er lite.

Nordmenn jobber mye, derfor er det viktig at de kommer hjem til et lunt og koselig hus hvor de kan slappe av og hygge seg. Mennesker i Ukraina setter stor pris på interiørdesign. Mange liker å pynte huset sitt. Men interiørdesigner ikke bare å pynte nei. Det er en måte å ha et koselig og komfortabelt hus. For ukrainere er det viktig.

Nå har jeg lyst å lære mer om norsk design. Jeg drømmer om å jobbe med interiørarkitekter for å lære spesielt om norsk design.

Jeg vet at nordmenn liker og respekterer gammelt håndverk. Slike ting gir spesiell energi til et rom.

Ta den gamle medgiftkista for eksempel.  Dette er en tradisjon jeg kjenner igjen fra Ukraina. Kvinner broderte og sydde masse dukker og gardiner og lagret i kista med som tok med seg når de giftet seg og flyttet sammen med ektemannen.  I Norge du kan se slike kister i alle hus.

I Ukraina bruker vi slike kister for dekorere interiør i en restaurant eller hotell med nasjonal stil.  Norge og Ukraina har like gammelt kultur. Jeg liker norsk kultur og vakker tradisjon. Jeg liker også å blande gammel stil og ny, moderne stil. Det er fint å bruke gamle norske ting og håndverk i interiør. Gamle ting gir varme og koselig atmosfære, og nye og moderne ting gjør livet enklere og mer komfortabelt.

Å jobbe med interiørdesign er moro og interessant. Det er en fornøyelse å hjelpe mennesker å se nye muligheter i eget hjem. Ofte er det bare enkle løsninger som skal til.