Mitt møte med norsk barnehage

Foto: Privat

Fra Eritrea var jeg ikke vant med barnehager. Men da jeg kom til Norge og fikk barn selv, ble barnehagen viktig for meg.

AvTsega Andegergish Berhe, Eritrea og Stor-Elvdal

 

I hovedstaden Asmara i Eritrea var det bare en barnehage før, men den barnehagen var ikke stor nok til alle barna. Derfor var det bare barn av rike mennesker som fikk plass i den barnehagen. Barna var hjemme med mor hele dagen. Nå har jeg hørt at det er vanlig med flere barnehager i hele Eritrea.

Nytt liv i Norge
Når jeg kom til Norge var kulturen helt ny for meg. Norge er et mer moderne land enn Eritrea. I Norge har de veldig fine barnehager. Fra barna er ett år, kan de gå der.

Jeg har ett barn som går i norsk barnehage, derfor er det ikke noe problem for meg å gå til skole eller jobb. Fordi jeg bor i Norge.

Det er også viktig for sønnen vår å lære seg godt norsk før han begynner på skolen. Så jeg er fornøyd med å bo i Norge.

Første dag i barnehage
Første gang gutten vår skulle til barnehagen gruet han seg. Han bare gråt, men de som jobbet i barnehagen var veldig snille og flinke til å ha omsorg for alle barna, så barnet vårt han har det bedre nå. Han liker å leke i barnehagen med andre barn. Han trener i klatrestativet, husker og leker i sandkassa.

Min hverdag
Både jeg og mannen min lærer norsk på voksenopplæringa. Vi har ikke bil, men vi har sykkel. Vi går til skolen og bruker sykkel når det er sommer. Når det er vinter, bruker vi beina. Vi har en vognsykkel som vi henter barnet i. Når det er vinter og veldig mye snø, så har vi problemer med barnvogna. Mannen min er sterkere enn meg, så da henter han barnet om vinteren. Han liker også å hente barnet, gleder seg og snakker med de som jobber i barnehagen. Vi ønsker å lære å kjøre bil. Været i Norge er kaldt og vi vil gjerne jobbe i Norge. Så bil er en viktig ting å ha. Vi synes Norge er et veldig bra land å bo i.  Her er også likestilling viktig.