Mangfolk: Inger Marie Negård

Tar vare på mattradisjoner

mangfolk-10-bygdekvinneInger Marie Negård fra Tylldalen er en god representant for det enorme arbeidet som frivillige lag og organisasjoner i regionen står for.

 

I forbindelse med Mangfolkfestivalen på Tynset 13. september 2014, ble ti personer fra Fjellregionen portrettert. Mangfolkfestivalen ønsker å presentere det mangfoldet vi har i regionen, på mange områder. Multikult presenterer hver av disse ti profilene nærmere i både tekst og bilde i en egen portrettserie. Ord og bilder av Ingrid Eide.

 

Hun har vært medlem i Tylldalen Bygdekvinnelag i en årrekke. De fem siste åra har hun vært leder av laget.  Som pensjonist er hun travelt opptatt med lag- og organisasjonsarbeid.

– Det er noe jeg brenner for, dette er også en god og viktig møteplass for både for ung og gammel, sier den aktive pensjonisten.

Bygdekvinnelaget i Tylldalen bidrar på så mange vis til ulike aktiviteter i bygda.

– Vi lager mat til arrangementer, og arrangerer lotterier. Inntekter på 10- 15000 kroner på loddsalg gis årlig bort til ulike formål i bygda. Vi samarbeider også godt med skolen. For to år siden hadde skolen og bygdekvinnelaget et potetprosjekt sammen hvor vi koblet lokalmat og tradisjoner, forteller Inger Marie.

Hun vokste opp på et lite småbruk hvor de dyrket eget korn.

– Vi skal vite hva vi spiser. Derfor prøver jeg å formidle betydningen av lokal og ren mat hvor jeg kan, forteller hun.

Inger Marie er over middels opptatt av mattradisjoner. Det er viktig at vi tar vare på kunnskapen og måten de lagde mat på tidligere og kan føre disse videre til neste generasjon, fastslår den aktive pensjonisten.

Selv lager hun stort sett all mat fra bunnen av, og gjerne med regionale råvarer. Hun er også glad i å bake. Lefser, sirupsbrød, takk-kake, Dovrebrød og songrøt er ting som står på repertoaret.