Donetsk – Kunstens By

Av Laryssa Røe (Tynset)

Jeg heter Laryssa Røe, og jeg kom fra Ukraina for 1 år siden. I Ukraina bodde jeg i en stor by som heter Donetsk. Denne byen er den nest største i landet, med hovedstaden Kyiv som den største. Donetsk er en by hvor det bor mer enn 1 million innbyggere. Jeg elsker min by, og jeg savner den. I byen er det mange steder hvor du med fordel kan tilbringe tid. Mitt favoritt tidsfordriv er å gå i teater. Vi har et stort og vakkert teater. Jeg liker spesielt ballettkunst festivaler, som holdes på teateret hver høst. Da kommer det en rekke kjente dansere fra hele verden, inkludert fra Japan, Russland, Norge og Amerika. Hver festival er en fest for meg.

Opera Teateret i Donetsk
Opera Teateret i Donetsk. Foto: Podvalov (Wikipedia)

Et annet teater i byen heter Dramatiske Teateret. Her kan du se forestillinger av ulike sjangere. Jeg ønsker også å fortelle deg om noen av museene i byen. Lokalhistoriske museum for eksempel. Her er produkter fra siden dinosaurene og fram til i dag. Forhistoriske dyr har levd på dette stedet, museet har for eksempel skjelett av en stor dinosaur og mammut. I tillegg finnes levningene av neandertalermennesker. I museet kan du også besøke avdelingen som inneholder verdifulle ting fra prerevolusjonære tider, fra første og andre verdenskrig. I andre deler av museet kan du lære om historien til regionen.

Jeg vil også nevne et museum fra Saint-Petersburg i Russland, der kan du holde hånden til Marilyn Monroe, Cleopatra eller Djengis Kahn, og dette er veldig interessant.

I Donetsk, er det også et museum for kunst. Her er bilder av kjente kunstnere fra hele verden, min favorittmaler er Aivazovsky. Han har malt veldig fine bilder av sjø og natur. Jeg kan fortelle mye og lenge om byen min Donetsk, men jeg vil også si litt om livet mitt i Norge.

Donbass_Arena_Panorama
Donbass Arena. Den første elitestadion i Øst-Europa. Grand åpningen på slutten av august 2009 med konsert hvor blant andre amerikanske Beyonce deltok. Foto: Alexander Ilyin

Jeg bor på Tynset og den byen ikke stor. Jeg liker Tynset, fordi det er en ren og stille plass. Her legger folk stor vekt på sport og aktivitet. Jeg er ikke en profesjonell idrettsutøver, men jeg liker å være aktiv. For eksempel, fikk jeg oppleve å gå på ski for første gang når kom til Norge. Vinteren er lang, og vi må lære oss å gå på ski, og jeg liker at jeg har mulighet til å drive med sport.