6. og 9. august for 69 år siden

Hva betyr Hiroshima og Nagazaki for deg? For meg betyr det et bilde av den stygge soppen som vi hadde i skolebøkene våre. Nærmere to hundre tusen døde, og atter hundre tusen og enda flere har strevet med helsa i mange, mange år.

Tekst: Hristina Elven. Foto: Tove Digre / Arbeidets Rett

Jeg bretter lotus-blomstene sammen med ni andre hyggelige damer. Det tar 3 timer. Og så er vi i gang, sammen med mannen som har lagt ut lotus-blomster på Doktortjønna på Røros i alle disse årene, Tor Omar Tronsmoen. Tenk at kona hans har hatt ansvaret for lotus-blomstene i mange år, med litt hjelp. Tor husker 6. og 9. august 1945.  Han har i flere år vært medlem i organisasjonen ”Nei til Atomvåpen!” og han påpeker at i noen europeiske land har regjeringene heldigvis satset på alternativ energiproduksjon enn atomreaktorer. Ja, atomet som mange andre ting kan både brukes og misbrukes. Det er ingen vinnere i en krig, mener jeg. Jeg bryr meg om alle barn som vokser opp nå og skal arve vår fantastiske Terra-jord.

Lotus-3
Lotusblomster på Doktortjønna, Røros

Lotus-blomstene er en dansk inspirasjon og blomstene er hvite, fordi i Japan er hvit sorgens farge. Vi setter på 200 blomster på den lille kaia med rosa og gul farge også. Folk strømmer til i 22- tida denne augustkvelden.  Det er en rolig minnestund, uten appell.  Vi er sammen på en reise og jeg håper virkelig at vi skal spise is og være rause til hverandre i mange år på denne jorda.

Dagen etter er det lotus-blomster-samleaksjon. Vi er to damer som med robåt, rake og to søppelposer rensker Doktortjønna for vanntrukne papirlotusblomster. Dette er frivillighet og dugnad.  Vi skapte noe sammen. Livet går videre. Fred være med oss alle!