Film skapte lovendring

Den Grønne sykkelen er den første filmen som i sin helhet er innspilt i Saudi –Arabia. Takket være denne filmen fra 2013, ble sykkelforbudet for kvinner opphevet.

 

Av Hhristina Elven

 

Saudi Arabia har selv ingen kinoer. Den grønne sykkelen vil derfor ikke bli vist i landet den er laget i.

Film er et sterkt kommunikasjonsmiddel. Hvorfor må vi se denne filmen? Jo, fordi «Den grønne sykkelen» setter fokus på kvinnenes kår i Saudi Arabia, hvor det mannsdominerte samfunnet som beskrives i filmen undertrykker og diskriminerer kvinner, og aktivt søker å redusere deres verdi og rettigheter. Kvinner får for eksempel ikke sykle eller kjøre bil. Det hersker også stor tvil om kvinner egentlig har lov til å lage film.

Mange av oss har glemt at det heller var ikke vanlig for jenter/damer å sykle i Europa, før annen verdenskrig. Filmen er også viktig å se fordi den er regissert med en kvinnes øyne. Haifaa Al Mansour har tidligere regissert ulike kortfilmer, samt dokumentarfilmen ”Women Without Shadows” (2005).

I Norge i dag begynner både gutter og jenter å sykle som 2-3 åringer og de starter med trehjuls-sykkel, firehjuls-sykkel og når de er klar sykler de med vanlig sykkel. Sykkel er framkomstmiddel og skoleungene oppmuntres til å sykle til og fra skolen med hjelm, alene etter 4. klasse!

Den grønne sykkelen - filmen som skapte lovendring!
Den grønne sykkelen – filmen som skapte lovendring!

This image requires an alt attribute.

I filmen drømmer unge Wadjda om å sykle om kapp med vennen sin Abdullah, akkurat som filmens regissør fikk lov av sin pappa til å kjøre sykkel i lukket område da hun var ung jente. Takket være filmen har loven blitt forandret i 2013 og jenter kan nå sykle, under oppsyn av en mannlig slektning og iført abaya (tildekkende muslimsk drakt).. Filmen viser oss hvordan damene har det i et rikt muslimsk land i dag.

Det er bare forskning som kan bevise om sykkelkjøring ødelegger kvinnens fruktbarhet. Hvis en penn er farlig for jenter, da er sikkert sykkelen også farlig. Her er det snakk om jentenes forsprang og frihet til å velge. Jeg skal ikke en gang nevne ordet ”likestilling”, men det er feil å se på jenter/damer bare som fødemaskiner.

Filmen har skapt debatt og vises både for grunnskoleelever og voksenopplæring. Med filmen følger et studieark som kan brukes i en tverrfaglig sammenheng i skolen, (samfunnskunnskap, historie, geografi; religion- livssyn og etikk) og norske elever kan få innblikk i et vakker land med særpreget kultur og mattradisjoner.

”Ta meg  igjen, hvis du kan!” er Wadjdas  siste ord før hun sykler i vei og opplever en ekte frihet.

Den grønne sykkelen vil absolutt inneha en viktig plass i filmhistoria – ikke fordi den er blant verdas beste filmer, men fordi den er politisk sterk.

Her er traileren til filmen (tekstet på engelsk):

Og her er linker som dere kan bruke for å få mer informasjon om filmen:

NRK P3 Filmpolitiet

Filmweb

Filmweb Skolekino